Bra att veta om Belgrad

Bra att veta om Belgrad

Om du planerar att resa till Belgrad inom en snar framtid finns det ett par saker som kan vara bra att veta inför din resa. Vidare i artikeln kan du läsa mer om väder, språk, valuta, vaccinationer, larmnummer och annat som är bra att känna till för att göra resan till och upplevelsen av staden så bra som möjligt.

Väder och temperatur

Om du är ute efter värme ska du helst resa till Belgrad under sommarmånaderna. Under juli och augusti månad är det som allra varmast och det kan bli upp till omkring 30 grader Celsius. Under dessa månader är det därför också flest turister vilket kan vara bra att ha i åtanke om du vill undvika stora folkmängder. Vill du undvika regn är juni den månad med mest nederbörd. Värmen kan hålla i sig fram till september-oktober.

Vintern i Belgrad är ganska mild. Januari är den kallaste månaden och det kan som mest bli ett par minusgrader. Våren är relativt kort och redan i april och maj går temperaturerna kan det vara så varmt att det går att sitta utomhus i tunnare kläder, till exempel på någon av Belgrads alla uteserveringar.

Språk

I Serbien talar man främst serbiska. Eftersom Belgrad är en av de större städerna kan du många gånger tala engelska. Men om du åker utanför storstaden kan det vara svårare att kommunicera och då kan det vara till fördel om du lär dig några ord och fraser på serbiska. Utöver serbiska som är landets officiella språk talas det även bosniska och ungerska.

Valuta

Serbisk dinar, eller SRB som det förkortas till, är Serbiens valuta. En serbisk dinar motsvarar ungefär 0,091 SEK. Du behöver med andra ord växla pengar innan din resa. Du kan också ta ut pengar på en lokal bankomat. Tänk dock på att det kan tillkomma en extra avgift. Du kan använda ditt bankkort på hotell, restauranger och i vissa butiker.

En sak som är bra att veta vad gäller pengar i landet är att du inte får ta med dig mer än 10 000 euro. Om du väljer att föra in en större summa är du skyldig att deklarera beloppet.

Åldersgränser

I Serbien gäller måste du vara 18 år för att köpa alkohol. Om du vill hyra bil behöver du vara 21 år gammal.

Larmnummer och landskod

Om du skulle hamna i en nödsituation och behöver kontakta polis, ambulans eller räddningstjänst ska du ringa Serbiens larmnummer. Dessa nummer gäller:

Polis: 192
Brandkår: 193
Ambulans: 194

Serbiens landsnummer är +381.

Vaccinationer

När du ska resa till Belgrad ska du vara skyddad mot både hepatit A och B genom vaccination. Du behöver också vara vaccinerad mot stelkramp, polio och difteri. Det rekommenderas även att du vaccineras mot TBE och rabies. Det gäller främst för dig som ska backpacka eller resa runt i landet. På Vacciner.nu kan du läsa med om dessa vaccin.

Visum och ambassad

Är du svensk medborgare behöver du inte inneha något inresevisum. Svenskar kan stanna i Serbien i upp till 90 dagar. Det enda kravet är att du kan visa upp ett pass eller en giltig ID-handling.

Om du har några frågor eller problem när du är i Belgrad kan du vända dig till den svenska ambassad som finns på följande adress:

Ledi Pedzet 2
11040 Belgrad
Serbien

Telefonnumret till ambassaden är: +381 11 20 69 200

Reseförsäkring

Det kan alltid kännas tryggt att ha en reseförsäkring om något skulle gå fel. Det är till exempel bra om du är i behov av sjukvård då Serbien inte är medlem i EU ännu och tar därmed inte heller emot det europeiska försäkringskortet på deras vårdinrättningar.