Historia

Historia

Belgrad går att spåra tillbaka till 300-talet f.Kr. till en keltisk besittning. Romarna anlade Singidunum, ett legionsläger, på kejsartiden. Staden hade redan då ett viktigt strategiskt läge. Lägret förstördes år 442 av hunnerna och blev därefter erövrade ett antal gånger av bland annat slaviska och germanska stammar. Det var först på 1100-talet som staden blev serbisk efter att erövrats av Bysans.

Serbiens huvudstad Belgrad kallas idag ”Nya Berlin” av många personer. Att besöka Belgrad kommer att ge dig en känsla av att resa i tiden. Här finns det allt från barer till restauranger och historiska platser att se och besöka. Många byggnader i staden är ofärdiga, missfärgade och vissa till och med fallfärdiga. År 1999 flygbombades nämligen staden av Nato och därefter har det varit ett svårt ekonomiskt läge.

Men trots att en del av staden kanske inte ser så fin ut finns det även en del elegans och trevligt folk. Det här är ett perfekt resmål för dig som letar efter en bra kombination av modernt och historiskt. Med reseguide Belgrad får du många fina resetips till staden.

En av de äldsta huvudstäderna i Europa

Trots att en stor del av Belgrad bjuder på en progressiv och moden atmosfär finns det även en hel del klassiska attraktioner. Att besöka Serbiens huvudstad ger dig chansen att uppleva runt 7000 år av historia.

En stor del av historian har tyvärr försvunnit genom åren och efter krig, men trots detta finns det en hel del kvar att uppleva. Det är dessutom relativt enkelt att ta sig runt staden med spårvagn, buss eller till fots. Taxi är även ett bekvämt alternativ.

I centrala Belgrad kan du besöka Kalemegdan och parken. Är du intresserad av kyrkor finns det flera historiska byggnader att välja mellan. Sveti Sava är en av de största ortodoxa kyrkorna som finns och denna hittar du i Belgrad.

Kalemegdan historia - Historia

Kalemegdan

En av Belgrads populäraste turistattraktioner är Kalemegdan. Det är en borg som delar namn med parken där den står och som du hittar där floderna Donau och Sava möts. Det var innan Kristus som den allra första bosättningen dök upp och Kalemegdan har sedan dess både förstörts samt återuppbyggts ett flertal gånger. Vid ett besök är det idag möjligt att se minnen och historia från 1800-talet.

Runt parken Kalemegdan finns det även äldre lämningar, både byggnader och ruiner. Själva borgen finner du på en hög klippa och får även uppleva en väldigt fin utsikt över staden och floderna. I närheten av borgen finns även Pobednik, segraren som står och tittar över staden.

Inte bara historiska platser

Men Belgrad bjuder som sagt på mer än historiska platser. Mitt i de trasiga delarna finner du en fin elegans, unika restauranger och stora butiker. Folklivet är dessutom någonting du inte får missa. Det är väldigt trevligt att få se alla lokalbor dansa och sjunga med musikanterna.

En sak som är värd att nämna är att du bör vara beredd på att många personer i staden röker. Detta sker på i stort sett alla offentliga platser, så var beredd på att allt du äger kommer att behöva tvättas noga när du har återvänt hem. Många turister bryr sig dock inte om detta, speciellt med de billiga priserna och alla gratisaktiviteter som erbjuds.