Ta sig till Belgrad

Ta sig till Belgrad

En weekendresa till Belgrad är något som fler och fler funderar på. Och det gör de rätt i. Serbiens huvudstad sprudlar av glädje och kultur och krigets minnen har bleknat avsevärt. Hit tar du dig på ca 2,5 h om du åker direktflyg. Dock är ett byte i Köpenhamn eller Berlin är inte hela världen, det heller.

Ta flyget till Belgrad

Resan till Belgrad som går på strax under tre timmar, gör du bekvämt och direkt från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Wizzair trafikerar alla tre städernas flygplatser (Skavsta för Stockholm) och du kan även flyga direkt från Arlanda med Air Serbia eller Norwegian. Flygbiljetterna från dessa flygbolag är ganska billiga, speciellt om du är ute i god tid.

Flygplatsen i Belgrad heter Nicola Tesla efter uppfinnaren Tesla. Den ligger ca 18 km väster om Belgrad och härifrån tar du dig vidare till många andra destinationer; framför allt mot östra Europa, Ryssland och Turkiet. Men som sagt, du kan även åka till Sverige och Storbritannien.

En viktig information är att du inte kan ta dig in i Serbien hur som helst från Kosovo eftersom landet inte är erkänt av den serbiska regeringen. Läs mer om detta under artikeln ”Bra att veta”.

För dig som vill åka tåg

Om du är inne på att tågluffa eller ta den långa vägen till Belgrad, finns Interrail-eller Eurailkorten att köpa. Då kan du välja upp till 30 olika länder att ta dig runt i. Det statliga tågbolaget heter Srbija Voz och är billigt att åka med. Tänk på att ficktjuvar är vanligt vid stationerna, men i annat fall är Serbien ett relativt säkert land att färdas inom.

Om du väljer att åka tåg, finns det flera andra länder som är av intresse. Polen och Ungern ligger på vägen och har också mycket att erbjuda. Och inte långt därifrån ligger också Kroatien som har blivit ett nytt semesterparadis för turister.

Att färdas med bil till och inom Serbien

Visst kan du ta bilen hit om du vill. Du kan köra genom Tyskland, Österrike, Slovenien och Bosnien till Serbien eller ta båten till Polen först för att sedan åka genom Ungern.

Men det finns dock några saker du måste vara särskilt uppmärksam på. För det första så är Serbien ett land med hög olycksfallsstatistik. Vägarna är inte underhållna som vi är vana vid och det är dåligt upplyst i mörker. Det är sällan man ser fotgängare med reflexer eller jordbruksmaskiner med lysen. Skyltarna är ofta skrivna på kyrilliska och folk har en benägenhet att köra lite hur som helst. Tänk också på att vägarna är avgiftsbelagda. Bilstölder är vanligt här så parkera din bil på ett säkert ställe som är övervakat dygnet runt. Undvik även att lämna tillhörigheter i bilen.

I annat fall gäller högertrafik, inget prat i mobiltelefon samt säkerhetsbälte för alla passagerare.

En annan aspekt är att låta bli att köra med serbiska registreringsskyltar i Kosovo om du planerar att hyra bil på plats. De båda länderna har fortfarande ett agg till varandra och du vill helst inte bli lidande av detta.