Se och göra i Belgrad

Se och göra i Belgrad

Kalemegdan och Stari Grad

Denna stadsdel kan översättas som gamla stan i Belgrad. Det är den ursprungliga platsen som staden byggdes upp på och är lika charmig som den är varierande. Arkitekturen har allt från 1600-talesfort och kullerstensgator till ortodoxa kyrkobyggnader och muslimska lämningar. Här kan du verkligen återupptäcka stadens historia och dess blodiga förflutna. Stadsdelen ligger på en höjd så du har en vacker utsikt över floden och resten av Belgrad. Dessutom kantas nu gatorna av barer och restauranger som alltid är fulla.

I Kalemegdan ligger även Belgrads zoo som är en kul upplevelse för barnen.

Söder om fortet som har en gedigen historia, ligger Nationalmuseum med konstverk från både Picasso och Monet. Även det Etnografiska museet har sin plats här och erbjuder ett stort utbud av serbisk textilkonst, hantverk och historiska föremål. Nationalmuseet är gratis på söndagar men annars kostar det 200 dinar att gå in. Etnografiska tar 100 dinar.

Skadarska

Här hittar du bra shopping blandat med bohemiska caféer, gatutrubadurer och gallerior. Det påminner faktiskt till stor del om Paris Montmartre. Gulligt och pittoreskt med allt vad du kan tänka dig. Här kan du botanisera i timmar och säkerligen göra ett och annat fynd.

Nicola Tesla Museum

Tesla är en serbisk-amerikansk vetenskapsman och uppfinnare som gjorde många genombrott inom elektromagnetism. Han är också känd för sin avsky mot överviktiga och sämre klädda personer och hade jämsides med sina talanger en mycket mörk sida. Tesla var också en spelveteran och älskade kortspel, schack och biljard.

Museet som ligger på Krunska 51, har en rad uppfinningar och dokument från hans tid och liv. Det är mycket billigt att gå in där – närmare bestämt 50 dinar för en vuxen och ger dig en garanterat intressant upplevelse.

Sava Temple

Denna byggnad gör verkligen skäl för Belgrads andra namn – den vita staden. Den gamla ortodoxa kyrkan går helt i vita toner och är magnifik att se på, både utanpå och innanför dörrarna. Kyrkan är byggd för att hedra Serbiens nationalhelgon St. Sava – den första ärkebiskopen i den serbisk-ortodoxa kyrkan. Han har även upprättat andra kyrkor och kloster i landet. Sava-templet står exakt på den plats där helgonets reliker brändes av turkarna på 1500-talet. Fasaden är gjord av vit marmor och inredningen till stor del av mosaik. På utsidan sitter förgyllda kors och de 40 klockorna klämtar vid gudstjänst.

Sava-templet är en av de största ortodoxa kyrkorna i världen och också en av de vackraste.

Aga Ciganlija

Vill du bada i Belgrad? Då kan du gå ner till ön Aga Ciganlija vid Savafloden som är omgjord till ett semesterparadis för turister och Belgradbor. Stranden har också massvis av barer, nattklubbar och mysiga hak som överfylls när solsäsongen närmar sig.

Du kan även hyra en trampbåt och köra runt på den lilla sjön Savsko Jezero.

Novi Sad – Belgrads lillasyster

Nordväst om Belgrad ligger landets näst största stad Novi Sad. Denna stad börjar också bli ett kulturcentrum och en ny industristad. Har du tid kan du ta buss eller tåg hit. I Novi Sad kan du shoppa, bada vid flodstranden eller upptäcka Serbiens kultur på nytt. Under juli tar även Exit musikfestival plats i Petrovaradin-fästningen där kan du lyssna till stora internationella artister.

Många byggnader har märkts av NATO:s bombningar 1999; ett beslut som Bill Clinton stod bakom. Därför gör du klokt i att inte prata om honom i positiv bemärkelse. Då kan du råka i gräl med invånarna.