Shopping i Belgrad

Shopping i Belgrad

Shoppingen i Belgrad är lite utöver det vanliga. Man har svårt att tro det men här kan du hitta många inhemska designers och urcoola kläder och prylar som du definitivt inte kommer att se på folk hemma. Saker och ting är dessutom billigt eftersom man tillverkar produkterna i närområdena. Belgrad blir mer och mer känt för sina trendiga butiker och unikt utformad design så glöm verkligen inte att fynda.

Knez Mihailova

Denna gata erbjuder Belgrads bästa shopping och växte fram redan år 1870. Den slutar vid Kalemegdans stora park och det militära fortet som drar tusentals turister varje år. På gatan hittar du serbiska designers som Bojana Jovetic och Ana Vasiljevic. På gatan hittar du både lyxmärken och de billigare plaggen och prylarna. Samtidigt befinner du dig bland historiska byggnader och gamla gränder så ta gärna en paus då och då för att supa in atmosfären.

Belgrad Design District

Vill du ha en ännu mer unik shoppingupplevelse, ska du gå till Belgrad Design District vid Republic Square där mode, juveler och lokala konstnärer samlas för att sälja sina saker. Ungefär 30 butiker samsas om besökarna och du kan både köpa saker på plats eller beställa dem. Design distriktet fungerar som en liten hemtrevlig shoppinggalleria och även om du inte köper något, kan du leta inspiration. Butikerna öppnar kl. 12 och stänger kl. 20.

Supermarket – en designbutik, en bar och en restaurang för hela dagen

Här har du allt i ett. Supermarket på Uzun Mirkova 8, har en salig blandning av både kläder, design, mat och dryck. Den är skapt för att tillfredsställa alla själar, och vad kan vara bättre om du har med dig en uttråkad resekompis som vill lägga shoppingen på hyllan ett tag? Du kan shoppa loss och han eller hon kan vila i baren.

Usce- Serbiens största shoppingmall

På Bulevar Mihajla Pupina 4 ligger Usce som är landets största galleria. Botanisera bland kläder, prylar, sportartiklar och heminredning. Köpcentret har även ett stort antal restauranger samt personal shoppers/stylister om du skulle vilja ha lite hjälp på traven. Du måste korsa floden Sava för att komma dit och det kan du göra med buss, spårvagn eller till fots. Ta buss 15, 704, 706 eller spårvagn 7, 9, 11 eller 13.

Köpcentret öppnar kl. 10 och stänger kl. 22.

Att ta med dig hem

Förutom hantverk och inhemsk design som garanterat blir uppskattat av dina nära och kära, gör du rätt i att ta med dig lite vin från traktens vingårdar. ”Vino i Tako To”  på gatan Njegoseva, är en butik som har vinflaskor du helt enkelt inte finner någon annanstans.

Letar du efter typiska souvenirer, är Stari Grad eller Skadarska rätt plats. Köp ett vykort, en t-shirt eller något annat skoj hem till familjen.

Outlets

Belgrad har många second hand-butiker som ligger utspridda lite varstans i staden. Där kan du köpa märkesplagg och lokala designkläder för en spottstyver. Staden har t.o.m. flera outlet-center. Det som är spännande i Belgrad är att det ligger massor av gömda butiker bakom slitna fasader och fördragna gardiner. Det gäller helt enkelt att vandra runt och upptäcka staden i din egen takt. Då kan du hitta riktiga guldkorn.