Mat och dryck i Belgrad

Mat och dryck i Belgrad

Priser och dricks

Du kan äta en riktigt fin måltid på en toppklassig restaurang utan att det behöver kosta skjortan. Normalt betalar du inte mer än 1000 RSD för en varmrätt på en finare krog och går du till de billigare ställena, kan du förvänta dig ett par hundra dinarer för en rätt.

Man sparar heller inte på portionerna och du kommer garanterat att äta dig mätt. Vanligtvis äter serberna både frukost, lunch och middag och lunchen är särskilt viktig. Men kvällsmåltiden har fått allt större betydelse eftersom man gärna gillar att festa och dansa samtidigt. Tänk på att lägga till en dricks på ca 10-15%.

Restauranger att välja mellan

Belgrads restauranger är utspridda över hela staden men vill du besöka innekrogarna ska du bege dig till Knez Milhainova, Skadarska, Makedonska och de små gatorna runt om.

På sommaren kan du gå ned till floden vid Kalemegdan för att besöka alla utomhusbarer som spelar livejazz eller lokal musik. Passa på att ta dig en billig serbisk öl och kolla in folk samtidigt.

Här kan du få lite tips på trevliga matställen i Belgrad, både billiga, säregna och exklusivare restauranger.

  • Lorenzo & Kakalambra på Cvijićeva 110. Om du vill blanda mat med humor, kan du bege dig till denna ultrahumoristiska restaurang med världens knasigaste inredning. Dels äter du gott och dels upptäcker du ett i särklass unikt ställe. Maten är en blandning av italienskt och serbiskt och när du kommer innanför portarna, har du förmodligen känslan av att befinna dig på en cirkus.
  • En annan riktig kultförklarad restaurang som även erbjuder dans och livemusik, är Reka i stadsdelen Zemun. I kvarteret finns också en berömd matmarknad med allt från frukt till härligt kryddat kött av serbiska husmödrar.
  • Tri Sesira på Skadarska 27 är en av Belgrads äldsta restauranger. Både maten och inredningen är typisk serbisk med bohemiska inslag. Här har många kända poeter, politiker som George Bush och inhemska sångare tagit sig ett skrovmål och njutit av atmosfären och det goda vinet.
  • Porto på Francuska 52 är den bästa fisk-och skaldjursrestaurangen i Belgrad om du skulle bli trött på allt kött.
  • Vi ska inte glömma bort vegetarianerna som annars är väldigt få i Belgrad. Men för dig som varken äter kött eller fisk, finns en oas vid namn Radost Fina Kuhinjica. De serverar verkligen stadens bästa vegetariska mat och ligger undanskymd i närheten av fortet i gamla stan.
  • The Tea House på  Milentija Popovica 5, är ett kanonskönt fik mitt i centrum där alla möts för att ta en bakelse, dricka te och lyssna på underbar pianomusik.

Förutom att äta gott och dansa till långt in på småtimmarna i Belgrads många barer och nattklubbar, är ett grundligt besök av staden ett måste. Det var inte länge sedan bomberna slutade falla över Belgrads gator och nu vill man njuta så mycket som möjligt av freden. Belgradborna är lika nyfikna på sina gäster som du förmodligen är på invånarna själva. Läs om några sevärdheter du bara inte får missa.