Från flygplatsen
Att ta sig in till Belgrad från flygplasten är ingen större konst. Visserligen går det inga tåg eller tunnelbanevagnar hit ut, men du kan ta buss 72 eller 607 som tar drygt en halvtimme. Biljetterna kan köpas i ankomsthallen eller direkt på bussen men i det senare fallet betalar du lite mer. En taxiresa med ett etablerat taxibolag från flygplasten kostar ca 100 kronor om man räknar i svenska pengar. Var noga med att beställa taxin vid informationsdisken och ta alltid taxibilar med TX på skylten. Svarttaxibilar finns det gott om men bör undvikas i högsta grad.
Boka hyrbil
Vill du ut och se dig omkring, kan du boka en hyrbil på plats eller online. Tänk dock på att läsa igenom trafikregler och trafiksituation i Serbien överlag. På flygplatsen Nicola Tesla ligger internationella hyrbilsbolag som Sixt, Avis, Hertz och Budget men även nationella som Beogradski. Sammanlagt finns 17 olika firmor som ligger i ankomsthallen. Belgrads flygplats har bara 2 terminaler varav Terminal 2 är avsedd för utrikesflygningar. Det är således enkelt att hitta till allt.
Även inne i staden finns hyrbilsfirmor vid större tågstationer eller vid boulevarder som Bulevar Dr. Zorana Djindjica. Även vid Nicola Tesla-museet finns det några vanliga bolag. När man hyr bil i Serbien brukar det innebära att man lämnar tillbaka bilen med full tank. Normalt förekommer inga dolda avgifter.
Parkering i Belgrad
I staden finns tre olika zoner att parkera inom – röd som gäller i 1 timme, gul som gäller i 2 timmar och grön som betyder 3 timmars parkering. På andra platser blir du bötfälld och får din bil bortbogserad. Bäst är det att parkera i övervakade parkeringshus. Då riskerar du inte att få din bil stulen lika lätt.
Lokaltrafik i Belgrad
Den serbiska huvudstaden har ett väl fungerande bussnät med linjer som knyts ihop på stationen BAS vid Centralstationen. Biljetter kan du köpa på bussen eller i automater och en enkelresa går på ca 6 kronor, dvs ca 74 dinar.
Belgrad har också en cirkulär spårvagnslinje som går runt hela staden. Linjen heter linje 2 och stannar vid exempelvis Tasmajdanparken och Kalemegdan.
Tänk på att många av bussarna är lite eftersatta och det är vanligt att stoppknapparna är trasiga eller bortpillade. Därför stannar istället chauffören på varje hållplats eller när man gör tecken att man vill gå av. Stå därför gärna nära dörrarna så att föraren ser dig.
Belgrad har flera pendeltåg men det är vanligare att åka buss.
Sightseeing och hop on/hop off-bussar
Även Belgrad erbjuder sina turister en sightseeingtur med öppna dubbeldäckare. Turen tar ca 90 minuter och du ser alla stadens sevärdheter på fem olika språk. Välj mellan engelska, franska, ryska, tyska och serbiska.
En rundtur kostar 600 dinar för vuxna och 400 dinar för barn. Bussarna avgår från Nicola Pasic Square. Belgrad har även hop on/hop off-spårvagnar som du kan åka runt med och de rutterna är gratis. Turen tar 60 minuter och sker på engelska eller serbiska.
På floden går också sightseeing-båtar som du kan hoppa på när du vill.
Gå eller cykla är de bästa alternativen
Att se Belgrad till fots eller från en cykelsadel är förmodligen de bästa alternativen. Cykel kan du hyra vid Belgrad Bike Central som ligger på Kraljevica Marka 6, vid flodbanken. Ägaren är också mycket tillmötesgående och ger dig gärna förslag på hur du lättast ska ta dig fram och vad du bör se när du är här.
Free walking tour
I Belgrad kan du följa med en guide på en gratis tur genom staden. Det kostar inget men det är artigt att ge ett bidrag i slutet. Turen tar ca 3 timmar och börjar vid Trg Republike vid Nationalteatern kl. 10. Det enda du behöver göra är att dyka upp.
Att äta gott medans man njuter av livet, är Serbiens motto och god mat hittar du massor av här. Serbien är verkligen landet med slowfood. Maten är hemlagad med traktens råvaror och smakar också därefter. Landet är särskilt känt för sina många grillade kötträtter men fisk är också stort. Honung är en annan råvara som är starkt förknippat med Serbien. Andra lokala rätter är:
- Ajvar, en slags auberginerör som påminner om moussaka men utan kött.
- Cevapcici som är en kryddstark korv.
- Baklava, en söt kaka som kommer från turkiska influenser och många arabländer.
- Karadjordjeva Schnitzel, en schnitzel uppkallad efter prinsen ”Svarte Djordje”; ledare för serbiska upproret mot osmanerna och som därför blev mördad 1812.
- Lav Pivo eller Jelen, två serbiska ölsorter.
- Viner som Prokupas och Rakjia. Det sistnämnda är ett sött dessertvin med smak av plommon och aprikoser. Rakjia Bar på Dobracina 5, har mer än 130 olika sorter att smaka på.